Lån eller opsparing

Sådan sparer du op

Nu om dage er det nemt at tage et lån – ja, man kan sågar låne penge via sms. Derfor lyder det gammeldags og snusfornuftigt at spare op til de ting man ønsker sig i stedet for at bruge pengene på musikinstrumenter. I desto mindre er der gode grunde til at lave en opsparing eller lære børnene at spare op. Grundlæggende kræver en opsparing, at du overvejer din indkomst og månedlige udgifter, og at du fastsætter det beløb som kan undværes med jævne mellemrum. Men for at det lykkedes kræver det planlægnings metoder og overblik. Her får du 8 tips til at komme i gang.     

 

Hvorfor spare op?

Den vigtigste grund til at spare op er, at pengene er dine. Lån skal betales tilbage, og indtil da er der renter på. Det vil sige at du faktisk ender du med at låne og betale mere tilbage end du oprindeligt havde brug for. En anden grund til at spare op er, at løbende tilbagebetaling på et lån kan vare lang tid. I mellemtiden får de fleste dårlig samvittighed, når rudekuverterne kommer ind af brevsprækken.

 

8 tips til at spare op

 

  1. Kortlæg dine behov og ønsker. Du skal kunne nå at spare op, så du undgår hurtige og dyre lån i sidste øjeblik. Skab derfor overblik ved at skrive dit rådighedsbeløb, budget og fremtidige ønsker ned.

 

  1. Prioriter dine ønsker. Placer dine ønsker som en top 5 liste. Først laver du en liste over det du allermest ønsker dig. Ved siden af skriver du prislejet for hvert ønske.

 

  1. Udvælg 1-2 ønsker. Vælg det mest presserende ønske (f.eks. støvler, en rejse eller depositum). Nu skal du finde ud af hvad det kræver økonomisk, og hvor lang tid det vil tage inden du er i mål.  

 

  1. Gennemgå din økonomi. Hvad tjener du, og hvad er dit rådighedsbeløb efter månedens regninger? Husk at medregne årlige, halvårlige og kvartals udgifter. Find det beløb, som er realistisk at undvære hver måned.  

 

  1. Opdel din konto. Du skal oprette en opsparingskonto – udover din lønkonto og din betalingskonto (til regninger). Hertil overfører det beløb du vil opspare på månedlig basis. Du må ikke kunne hæve fra kontoen med dit dankort.

 

  1. Tjek dine abonnementer eller transport vaner – måske kan det gøres billigere. Lav research eller hør hvad dine venner og kolleger giver for samme ydelse. Overfør det sparede beløb til din opsparings konto.

 

  1. Spar på mad og diverse budgettet. Du kan f.eks. skære ned på dine cafébesøg, biograf ture eller tøj køb. Husk at du gør det for dig selv og for at nå dit mål.

 

  1. Klip dankortet over. Du kan nemmere overholde dit budget ved at droppe dankortet. Hæv dit månedlige beløb til mad og diverse, og læg dem i fire kuverter. Du må ikke bruge mere end, men gerne mindre end ugens beløb/kuvert.

 

Der er selvfølgelig perioder i livet hvor ens behov til forbrug ikke kommer samtidigt med ens mulighed da må man undersøge mulighederne for at få et lån eller kredit. Se online lån eller sms-lån