Sydlige Finland

DET SYDLIGE FINLAND

Kongevejen i Finland med farverig historie midt i Sydfinlands kulturlandskab

Rundt omkring hovedstadsregionen ligger det øvrige Sydfinland, hvor øst og vest har mødtes i mange århundreder, og portene i de mange havnebyer har stået på vid gab ud mod den store verden.

Kongevejen (Kuninkaantie/Kungsvägen) har meget at tilbyde dagens turist; historie- og kulturskatte, abstrakt kunst, videnskab, internationale kulturbegivenheder, byliv, indkøb, livlige havne, moderne måder at undersøge provinsen på samt natureventyr.

Fra konge til turist

I sin tid forenede Kongevejen de vestlige og østlige områder af den svenske stormagt med hinanden. Denne rute går gennem Norden, fra Norge til Sverige og videre via Ålands skærgård tværs gennem det sydlige Finland helt frem til de russiske byer Viborg og Sankt Petersborg. Selv om kongelige personer somme tider færdedes ad denne vej, betyder navnet Kongevejen, at der var tale om statens eller "kongens" vej, hvis vedligeholdelse i sidste ende var den lokale befolknings opgave.

Sydfinland beskyttes af en udstrakt, pragtfuld skærgård. En god måde at lære området at kende er ved at gå om bord på et skib. Det er nemt, fordi der mellem nogle af kystbyerne er regelmæssig bådtrafik, og der arrangeres krydstogter ud i skærgården fra mange af byerne.

Egnen omkring Hanko, Tammisaari, Karjaa og Pohja

Finlands sydligste næs, Hanko (Hangö), er et af de mest populære sommerrejsemål. Byen lærte allerede i sidste århundrede at byde sine gæster på fine maritime oplevelser.

I Fiskars og Billnäs jernværksområder kan man stifte bekendtskab med en over 350 år gammel industrihistorie, moderne håndværk samt brugskunst.

I Mustio (Svartå) uden for Karjaa (Karis) ligger Finlands ældste jernværk. På det gamle fabriksområde er der et museum, en restaurant, hotel samt kongresfaciliteter.

I Tammisaari (Ekenäs) kan man besøge den gamle by og ruinerne af den gamle fæstning Raasepori (Raseborg), eller opleve den unikke skærgård i Ekenäs nationalpark.

Lohja-, Karkkila- og Kirkkonummi-egnen

Lohja (Lojo), der ligger ved bredden af Lohjanjärvi-søen, er det vestlige Nylands handelscentrum. Byens vigtigste seværdighed er Tytyri-minen i 110 meters dybde med sine specielle sommerudstillinger og spændende eventyrsbaner. Den splinternye badeanstalt Neidonkeidas byder på glade og rekreative aktiviteter. Den frodige natur med tydeligt afmærkede stier og Lohjanjärvi-søen med fine oplevelsesmuligheder tilfredsstiller selv den mest rutinerede turist. I Kirkkonummi (Kyrkslätt) kan man beundre et af de mest værdifulde bygnings- og landskabskomplekser inden for finsk arkitektur, nemlig de tre arkitekter Saarinens, Geselius' og Lindgrens atelierer og boliger i Hvitträsk, der i dag fungerer som museum. Fra byen Karkkila (Högfors) begynder et alsidigt net af kanoruter, som fører helt ud til Tammisaari (Ekenäs) ved Finske Bugt.

Egnen omkring Järvenpää, Tuusula og Kerava

Ved Tuusulanjärvi-søen (Tusby träsk), cirka en halv times kørsel nord for Helsingfors, opstod for 100 år siden en koloni af kunstnere. Den fredfyldte natur som forenede disse kunstnere, kan man opleve endnu den dag i dag. Her ligger Ainola, hjemmet for Finlands mest berømte komponist, Jean Sibelius. Det fungerer nu som museum. I Järvenpää (Träskända) ligger også forfatteren Juhani Ahos og hans hustru Venny Soldan-Brofeldts hjem, Ahola. Rundture i Järvenpää i selskab med en guide tilbyder fantastiske sommeroplevelser i kunstnerkredse. I Järvenpääs Kunstgalleri kan man beundre Venny Soldan-Brofeldts og Eero Järnefelts værker. I Villa Kokkonen, tegnet af arkitekt Alvar Aalto, forenes to akademikeres arbejder på en unik måde. Komponisten Joonas Kokkonens hjem er om sommeren åbent for offentligheden fra torsdag til søndag. I Halosenniemi, det nationalromantiske hus som var kunstmaleren Pekka Halonens sommerhus og naturatelier, arrangeres der skiftende kunstudstillinger. Den gamle herregård ved strandvejen er bygget om til hotel Krapihovi, der har åbent hele året.

Kerava (Kervo), en moderne og frodig by, ligger cirka 30 km nord for Helsingfors. I Kerava kunstmuseum arrangeres hovedsagelig udstillinger med fokus på moderne finsk kunst og retrospektive præsentationer af værker lavet af mestre, der har haft en stærk indflydelse på moderne kunst.

Egnen omkring Hyvinkää-Riihimäki samt Mäntsälä

Kunstmuseerne og de aktivt fungerende gallerier i Hyvinkää (Hyvinge) og Riihimäki fortæller om finsk kunst, dens fortid og nutid. Naturen er meget afvekslende og adskillige erhvervsdrivende, der arrangerer oplevelses- og naturudflugter, tilbyder deres service til alle der ønsker at finde fredelige og sikre vandreruter. I Riihimäki kan man besøge Finlands Jagtmuseum og Glasmuseum, i Hyvinkää Finlands Jernbanemuseum, hvor man kan bese museets 100-års jubilæumsudstilling Kejserens tog, Romanov-dynastiet på jernbanen. I Loppi finder man Finlands marskal Mannerheims "gemmested", utallige damme og Räyskälä idræts- og amatørflyvningscenter. Hausjärvi er kendt for sine attraktioner ude på landet, der har vundet popularitet hos familier med børn. I byen Mäntsälä findes der mange herregårde, som er et besøg værd, og har en lang, interessant og farverig historie; Frugård, der tilhører slægten A.E. Nordenskiöld, samt herregårdene Hirvihaara, Sälinkää, Hautjärvi og Saari.

Porvoo- og Loviisa-egnen

Småbyerne Porvoo (Borgå) og Loviisa (Lovisa), der ligger ved kysten øst for Helsingfors, er fyldt med historiske minder. I træhuskvartererne i disse byer kan man finde spændende smalle stræder, kafeer og butikker. Bybilledet i Porvoo domineres af domkirken opført i 1400-tallet. Den rager op over de rødmalede lagerbygninger ved åbredden. En af de mest berømte kunstnere i Porvoo er Albert Edelfelt, der i over 20 år altid vendte tilbage fra Paris, for at tilbringe sommeren i Porvoo. Edelfelts fotografier og tegninger er udstillet på Ateliermuseet ved Haikko-herregården. 1700-tallets historie genoplives i Loviisa. Byen bevogtes af den 250 år gamle fæstning på øen Svartholma, hvor børnene om sommeren har mulighed for at deltage i sørøverkrydstogter samt i fæstningseventyr under ledelse af en karolinerofficer. Voksne kan komme fra Helsingfors til Svartholma ved at deltage i regelmæssige Ehrensvärd-sejladser med sejlskibe helt som i gamle dage.

Kouvola-egnen

Der er lidt under to timers kørsel fra Helsingfors til Kouvola. Blandt seværdigheder, som er værd at bese, kan nævnes det gamle garnisonsområde bygget af russerne i den første halvdel af dette århundrede, og træhuskvarteret med museer og håndværkeres huse. Familier med børn tiltrækkes af Tykkimäki-forlystelsespark med mange livlige aktiviteter. Et enestående industrimiljø fra århundredeskiftet er bevaret på industrimuseet Verla i Jaala. Derfor er det også med på Unescos liste over verdens kulturmindesmærker. I Elimäki ligger Arboretum Mustila, den botaniske have, som er den rigeste på forskellige arter i hele Norden. Den storslåede og smukke ødemarksrute ved Valkeala fører vandreren direkte ind i de store skoves dybe, stille ro.

Kotka- og Hamina-egnen

Kotka og Hamina (Fredrikshamn) ligger så tæt ved den russiske grænse, at den østlige eksotik indgår som en naturlig del i byernes historie. I Tsarens fiskehytte ved Langinkoski ,lige uden for Kotka, boede den russiske tsar Alexander III og hans danskfødte dronning i forbindelse med deres talrige fisketure. Den 120 år gamle havneby Kotka ved Kymi (Kymmene) elven er den dag i dag Sydfinlands vigtigste laksecentrum. Haminas specialiteter er en stjerneformet fæstning fra 1720 og selve byen, der ligger inden for fæstningen, har en helt speciel rund byplan. På trods af adskillige ildebrande har denne enestående fæstningsby holdt sig forholdsvis godt op til vore dage. Bylivet pulserer specielt kraftigt hvert andet år, hvor der i byen arrangeres en international militærmusikbegivenhed ved navn Hamina Tattoo. Den finder sted i Hamina Bastioni, hvor man bygger Europas største telttag og masser af tilskuerpladser. Både fra Kotka, Pyhtää (Pyttis) og Hamina kan man tage på udflugt til øer, der ligger i den østlige del af Finske Bugt.